Színek a szürkeség ellen: piros

A piros az egyik legkedveltebb szín az ékszerek tekintetében, ha a vásárlóim választásait veszem alapul (tehát a kijelentés nem reprezentatív felmérésen alapul, hanem saját tapasztalataimon).

A legdinamikusabb szín a piros, ami a vér és a tűz színe, de párosítjuk a szerelemmel, szenvedéllyel, bátorsággal is. A piros képes a vérnyomás emelésére, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a belső folyamatokat. Kiemeli a képeket, a szövegeket, és képes az embert a gyors döntésre sarkallni.

A piros szín a reklámokban sokszor valamilyen erotikus tartalomra utal, gondoljunk csak a piros ajkakra, a piros körmökre.

Előszeretettel használják a veszélyforrások jelzéséhez is, mint például a közlekedési lámpákon. A piros világos árnyalatai az élvezetet, a szenvedélyt, a szerelmet jelképezik, a sötétebb árnyalatok a dühöt, az erőt, a bátorságot, a vágyódást, vagy a rosszakarást jelentik.

A piros erősen a megosztó színek közé tartozik: lehet nagyon kedvelni és nagyon utálni. Igaz, hogy kifejezetten élénk, meleg, sőt tüzes színről van szó, mégis kiváló egyensúlyteremtő lehet egy semleges színvilágú lakásban. Azonban minden az arányokon múlik.

A piros lélektani szempontból egy  optimista szín, aktív tevékenységre serkentő, a szenvedélyes élet színe. A legemberibb kifejezőeszköz, amely az élet teljességével, a bátorsággal, áldozatkészséggel, szeretettel, erős érzelmekkel és szenvedélyes cselekedetekkel függ össze.

A piros szín növeli az izomtónust, serkenti a pulzust, növeli a vérnyomást, az adrenalin-kiválasztást és a májműködést. Elmélyíti a lélegzést. Fejfájást is okozhat, használata nem javasolt gyorsan haragra gerjedő és érzelmileg nem stabil személyek esetében. A figyelem felkeltésének legfontosabb színe – ne csodálkozzunk, ha egy-egy kiadósabb bevásárló körúton elfáradunk: biztosan piros akciós feliratok tömege vett körül bennünket.

Bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásának bizonyítását csak az 1900-as években kezdték meg, a színek terápiás erejét már az ókori egyiptomiak, görögök is tudatosan alkalmazták. Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségekbe fektették, melynek ablakait színes, főként piros, kék vagy ibolyaszínű anyagokkal takarták be. A kívülről jövő napsugarak rezgései ezáltal új minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak az adott betegségre a test, lélek és a szellem területén is.

Piros termékek a Gubanc ékszer kínálatából:

Még több piros terméket ide kattintva tudsz megtekinteni:

Szólj hozzá!