Matyó mintás kiegészítők

A matyó hímzés hazánk hungarikumai közé tartozik. Egyre többször jelennek meg a népies minták hétköznapjainkban.

Habár nem vagyok tősgyökeres matyóföldi, nem itt születtem, rám is hatással voltak az itt élt évek alatt a népművészeti minták.
Néhány éve már az alkotásaimban is megjelentek, és mondhatom, azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek a matyó virágmintákkal díszített ékszerek és kiegészítők.

Előszeretettel választják például olyan vásárlóim, akik külföldi barátokhoz, rokonokhoz készülnek látogatóba, s ajándékot keresnek, ami magyar motívumokkal díszített, vagy egyenesen Matyóföldre emlékezteti őket. Jó érzéssel tölt el, hogy a kultúránk egy darabja a munkáim által a világ számos részén megtalálható.

Gyakran érkeznek is a visszajelzések, hogy mekkora örömet sikerült szerezni egy-egy népi mintájú ajándékkal, ezek a beszámolók mindig megörvendeztetnek.

A matyó hímzés legendája

Egyszer egy matyó legényt elrabolt az ördög. A fiú menyasszonya rimánkodott, hogy visszakapja a kedvesét, mire az ördög azt mondta: ” – Akkor kapod vissza a szerelmedet, ha elém hozod a kötényedben a nyár legszebb virágait!”
Ez nem lett volna nehéz feladat, azonban éppen tél volt. A leány nem tudta mitévő legyen, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve ráhímezte a kötényére a virágokat.
Az ördög elégedett volt, és beváltotta az ígéretét, ettől fogva a matyó lányok és legények is cifra kötényt viseltek, hogy megvédjék magukat a gonosztól.

Jelenleg az alábbi kiegészítők érhetők el a webshopban matyó mintákkal, de természetesen egyedit is bármikor rendelhetsz, írj nekem az info@gubancekszer.hu e-mail címre.