Megérkezett az adventi időszak, a készülődés, várakozás ideje – készülődés a karácsonyra, a családdal való együttlétre, ünneplésre.

Nálunk ehhez elmaradhatatlanul hozzátartozik a mézeskalács (persze a többi finomság is, de ez a legnagyobb kedvenc). Idén (az őszi szünet óta) már harmadszor fogunk neki a mézeskalács-sütésnek, és karácsonyig ez az adag sem fog kitartani, úgyhogy lesz még egy (két) kör ebből is.

A mézeskalácsot mindig a gyerekekkel együtt sütjük, nagyon élvezik, a kisebb fiam lelkesen segít már a tészta elkészítésében is, nem csak a sütésben, így azt hiszem pár év múlva ő süti majd nekem karácsony előtt ezt a finomságot.

Évek óta ugyanazt a receptet használom, ezzel a mézeskalács sütés után rögtön puha, nagyon finom, ennek köszönhetően ha egy adagot készítek, az rendszerint másnapra el is fogy (a dupla adag néhány napot kibír azért, ha el nem rejtem).

A recepttel évekkel ezelőtt a Nők Lapja Fórumán találkoztam, Bilonka mézespuszedlije néven futott, s szerintem terjed azóta is az interneten, amihez jómagam is hozzájárulok, mindig hozzátéve, hogy Bilonka mézespuszedlije eredetileg ez.

Szóval ez a jól bevált recept a következő:

Hozzávalók:
3 tojás sárgája + 1 egész tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 ek. tejföl
mézeskalács fűszerkeverék
60 dkg liszt
2 tk. szódabikarbóna

 

Elkészítés:

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverünk 15 dkg porcukorral. 25 dkg mézet és 5 dkg zsírt meglangyosítunk, hogy folyós legyen. A folyós mézet + zsírt is a nagy tálba öntjük a tojásos keverékhez. Belekeverünk 4 evőkanál tejfölt és a fűszereket, tetszés szerint. (őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér – én mézeskalács fűszerkeveréket használok)
60 dkg liszthez hozzákeverünk 2 teáskanál szódabikarbónát, utána ezt a lisztet  hozzádolgozzuk a kikevert folyékony alkotórészekhez.
A tésztát betesszük pihenni a hűtőbe. Másnapra kellően szilárd, formázható lesz.
Süthető belőle puszedli, ekkor golyócskákat formálva rakjuk a tepsire.
Én (vagyis mi) mézeskalács formákkal szaggatom, így sütöm, kb. 160-170 fokon 10-12 perc kell neki (de ez változó, sütőfüggő, ki kell tapasztalni).
A megmaradt tojásfehérjékből készül porcukorral felverve az íróka, ami nálunk általában színes, és elmaradhatatlanok a különböző szórócukrok, gyöngyök is, a gyerekek fő kedvencei.

Zárható dobozban sokáig eltartható, feltéve, ha el tudod titkolni, mi van a dobozban, egyébként esélytelen.

Egyetlen dologra nem jó ez a recept: mivel nagyon puha a tészta, mézeskalácsházat és egyéb építményeket ne ebből készíts, ahhoz egy hagyományosabb receptet válassz, ami keményebb tésztát eredményez.

Örömteli készülődést, sütés-főzést kívánok neked is az ünnepek előtt 🙂

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com