Ékszervédő praktikák: Nyárra felkészülve

Hogyan őrizd meg ékszereid szépségét, épségét nyáron és úszás közben?


A nyár a szabadtéri szórakozás, a vakáció és a kikapcsolódás szezonja. Szeretjük élvezni a napsütéses időt, és természetesen nyáron is a kedvenc kiegészítőnk az ékszer. Azonban a kedvenc ékszereid viselésére a nyári hónapokban különösen fontos odafigyelni, hogy sokáig megőrizd szépségüket és épségüket.  Íme néhány tipp, hogyan védheted meg ékszereidet.

Mindenekelőtt lényeges odafigyelni arra, hogy az adott ékszer milyen anyagok felhasználásával készült.

Az UV-sugárzás, a tenger vagy medence sója és klórozott vizének hatására az ékszerek könnyebben károsodhatnak.

Fokozottan igaz ez a kézműves ékszerekre.

Az alábbi tippek segítenek megvédeni ékszereidet:

1. Tartsd szárazon!

A víz az ékszerek egyik legnagyobb ellensége. Legyen szó klórról a medencében vagy sós vízről a tengerben/óceánban, a víz károsíthatja az ékszereket.

Éppen ezért fürdőzés, de még zuhanyzás előtt is vedd le az ékszereidet és tárold őket biztonságos helyen.

2. Kerüld az ékszerek közvetlen érintkezését kémiai anyagokkal:

a napozáshoz/fürdőzéshez használt szépségápolási termékek, dezodor, parfüm, hajlakk és más vegyi anyagok károsíthatják az ékszerek felületét vagy elszíneződést okozhatnak. Hosszú távon pedig a kozmetikumok lerakódhatnak az ékszereken, ami szintén károsodáshoz vezethet.

Öltözködésnél, készülődésnél arra figyelj, hogy mindig utoljára tedd fel a divatékszereket, miután elkészítetted a sminked, bekented magad testápolóval, fényvédővel vagy más kozmetikummal,  és befújtad magad a kedvenc testpermeteddel vagy parfümöddel. 

A nap végén pedig vedd le az ékszereidet, ne aludj bennük – amellett, hogy kényelmetlenséget okozhat pihenés közben, még az ékszer is sérülhet. 

3. Tisztítsd meg az ékszereket alaposan és rendszeresen:

ha mégis érintkezett krémekkel, kozmetikumokkal vagy más szennyeződés érhette az ékszered, tisztítsd meg alaposan, mielőtt újra felvennéd.

4. Tárold megfelelően:

Nyáron ügyelj arra, hogy ne hagyd az ékszereket a tűző napon vagy autóban, mert vannak olyan anyagok, amelyek a hő hatására is károsodhatnak. Tárold őket inkább hűvös, száraz helyen, például ékszeres dobozban vagy ékszeres tasakban. Ügyelj arra, hogy az ékszereket egymástól elkülönítve tárold, hogy elkerüld a karcolódást vagy összegabalyodást.

5. Kerüld az ékszerek viselését sportolás közben 

A fizikai tevékenységek közben az ékszerek beakadhatnak egy-egy eszközbe vagy a ruházatba, ráadásul az izzadtság is elhomályosíthatja, károsíthatja hosszú távon az ékszer kinézetét. Így a saját biztonságod és az ékszereid hosszú élete érdekében a legjobb, ha sportolás vagy egyéb fizikai tevékenység közben nem viseled őket. 

Ha ezekre a tanácsokra odafigyelsz, hosszabb életűvé teheted az ékszereidet, és megőrizheted szépségüket és épségüket a nyári hónapokban is, az ékszereid meg fogják hálálni a gondoskodásod.

Szólj hozzá!