Színek a szürkeség ellen: FEKETE

A fekete a titokzatos ismeretlen. A kezdet és a vég. A teljesség és az üresség ellentmondásossága jellemzi. Egyértelmű, mégis sejtelmes. Egyszerű, mégis kifürkészhetetlen.

A fekete színhez rengeteg babonát társítanak, melyek hol szerencsét, hol pedig szerencsétlenséget jelentenek. Itt is azt a különleges kettősséget fedezhetjük fel.

A fekete szín rejtett dolgokra, titokzatosságra és az ismeretlenre utal, és ennek eredményeképpen rejtélyt hoz létre. Hatása mégis erőteljes és tiszteletet parancsoló.

Alapvetően komor, sötét, hűvös színnek tartjuk. Igen gyakran a gyásszal asszociáljuk. A fekete szín sok esetben depressziót, szomorúságot illetve szorongást vált ki belőlünk. Ugyanakkor stabilitást, biztonságérzetet ad, a káoszból rendet teremt. A fekete színből hiányzik a fehér, a fény. A fehérrel karöltve azonban tökéletes párost alkotnak.

„A fekete és a fehér együtt képez egy egységet, mindkettő kell a teljes élethez.” (Ara Rauch)

A fekete egy másik színnel használva, növeli az adott második szín energiáját, kiemeli az adott szín hatásait.

A fekete rendkívüli eleganciát sugall. Különösen, ha arannyal vagy ezüsttel párosítva látjuk. Kétségkívül a luxusra utal. Lakberendezésben is egyre elterjedtebb e színek alkalmazása, de érdemes kerülni a fekete nagyobb felületen való használatát.

A fekete szín nyugtató hatással van a szemre. A fekete teret ad nekünk a gondolkodáshoz és a belső felismerésekhez, önmagunk felfedezéséhez és az útkereséshez.

Ne féljünk használni. Vegyük észre a titokzatos, mégis felismerhető jeleit és pozitív tulajdonságait is.

Hiszen mit veszel fel, ha „nem tudod, mit vegyél fel”? Nyilván valami feketét, mert az mindenhez és mindenhová illik!

Végezetül egy válogatás – a teljesség igénye nélkül – fekete vagy feketével párosított Gubanc termékekből (még többet pedig a Webáruházban találsz):

Szólj hozzá!