Alkalmak, amikor ne viselj ékszert

Esett már szó arról, hogyan ápoljuk és védjük ékszereinket (ITT), hogy azok sokáig szépek és hordhatók maradjanak.

Vannak olyan helyzetek, amikor különböző okok miatt nem ajánlott viselni ékszereket.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat az alkalmakat, amikor inkább ne viselj ékszert.

Mikor lehet problémás az ékszerek viselése?

1. Alvás közben

Ne aludj fülbevalókkal a füledben és láncokkal a nyakadban. Azon kívül, hogy alvás közben esetleg a nagyobb elemek sérülést (karcolás, szúrás) vagy kényelmetlenséget okozhatnak, megtörhetnek, sérülhetnek is az ékszerek.

2. Strandon, fürdőzés, napozás közben

Ne viselj ékszereket a strandon. Egyrészt nem tesz jót nekik a vízzel való érintkezés, s az izzadság is kárt tehet egyes darabokban. 

Másrészt napozás közben sem ajánlott viselni az ékszereidet, mert a fém részek átforrósodva sérülést okozhatnak, valamint az ékszert is tanácsos védeni a direkt napsugárzástól, hogy sokáig szép és hordható maradjon.

Úszás, fürdőzés közben pedig könnyen előfordulhat, hogy elveszíted a kedvenc darabod, ami ha élővízben történik (tó, tenger, óceán), szinte lehetetlen újra megtalálni.

3. Szoláriumban

Szintén a fenti indokok miatt nem ajánlott szoláriumozás közben ékszert viselni, erre fel is hívják a figyelmet a szolgáltatók. Ha magadon hagyod az ékszert, átforrósodva megégetheti a bőröd. Ráadásul az ékszer helyén fehér folt marad a bőrödön barnulás után.

4.Fürdés, zuhanyzás közben

Itt elsősorban az ékszer védelme miatt nem ajánlatos a viselésük, a vízzel való érintkezés nem tesz jót a fém alapokkal készült ékszernek. Ha pedig textil vagy egyéb anyagok is megtalálhatók a kedvenc darabjaidban, akkor duplán tanácsos óvni őket mindenféle szennyeződéstől, vízzel, tisztálkodószerekkel való érintkezéstől.Egyes gyűrűket egy egyszerű kézmosás idejére is ajánlatos levenni.

Itt említeném meg az öltözködés, szépségápolás folyamatát is, ennek során mindig az ékszerek felhelyezése legyen az utolsó lépés, hiszen a szépségápolási termékek, a smink vagy a parfüm is kárt tehet egyes bizsuk megjelenésében. 

5. Edzés, sportolás, takarítás közben

Az ékszerek egy része alapanyagukat tekintve antiallergén, nikkelmentes fém ötvözetből készül.  A kezelt fémek oxidálódhatnak/elszíneződhetnek  az idők folyamán, mivel a természeti tényezők, nedvesség, pára, hideg-meleg stb. mind hatással vannak rá. Különböző vegyszerek is lehetnek az oxidáció/elszíneződés okozói. 

Edzés, sportolás közben egyes ékszerek kapcsolói, szerelékei is sérülhetnek és sérülést okozhatnak neked, az ékszerekben pedig a verejtékezés tehet kárt, így inkább azt javaslom, hogy ha edzeni indulsz, az ékszereidet hagyd otthon. 

6. Gyermekbiztonság

Ha kisgyermeket nevelünk, érdemes óvatosnak lenni az ékszerek viselésekor. A gyermek könnyen megfoghatja vagy lenyelheti az ékszert, ami potenciális fulladásveszélyt jelenthet.

7. Munkahelyi szabályok

Ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol az ékszerek veszélyt jelenthetnek, kövesd a munkáltató biztonsági előírásait, és az ékszereket csak akkor viseld, amikor nem jelentenek kockázatot.

Természetesen a fenti szituációktól eltekintve bátran viseld a kedvenc színes ékszereidet nyáron is, számtalan alkalom, összejövetel kínálkozik, amikor egy jól megválasztott ékszer teszi tökéletessé a megjelenésed.

Az ékszerek viselése örömforrás lehet, de az egészségnek és biztonságnak mindig elsődleges szempontnak kell lennie. Legyünk tudatosak és felelősségteljesek az ékszerek viselésével kapcsolatban, hogy megelőzzük a lehetséges kockázatokat és baleseteket.

Szólj hozzá!